På lördag spelar Sverige kvartsfinal i fotbolls-VM. Oavsett resultat har mästerskapet inneburit en oerhörd framgång för vårt svenska landslag, en framgång vi inte har fått uppleva sedan vi grävde brons i USA -94. Vad ligger det för psykologiska nycklar bakom Sveriges framgångsrika Rysslandsäventyr? 

När Janne Andersson blev förbundskapten för nästan två år sedan var det självklart att idrottspsykologi skulle vara en del av ledarteamets kompetens. Och under det pågående VM-slutspelet är Daniel Ekvall, idrottspsykologisk rådgivare, en naturlig del av ledarteamet på plats i Ryssland. På vägen mot Ryssland, genom VM-kvalet, lyfte spelarna ofta fram laget sammanhållning och arbetet som Daniel Ekvall lagt grunden till, som en stark bidragande orsak till framgångarna. Utifrån det har jag sammanställt några intervjuer om det psykologiska arbetet i landslaget fram till VM.

Daniel Ekvall själv ser sig som en liten del i det större pusslet för lagets framgångar. Det är svårt att avgöra hur viktig psykologin är men i dagens högpresterande lag är det en naturlig del för såväl individer, lag som ledarteamen. Psykologin är en del av de faktorer som påverkar spelare och lagets prestation och genom att arbeta med den biten stärks lagets chanser att göra en bra prestation. Något som ger lag som Sverige chansen att vinna över lag som kanske har fler individuellt bättre spelare.

Den största delen av arbetet med den svenska landslagstruppen sker i grupp men det finns såklart även utrymme för individuella samtal, om det behovet finns. Under gruppsessioner är syftet att skapa delaktighet och motivation men också en liten del utbildning av idrottspsykologi. Inför VM har det även handlat om vad spelarna, och ledarna, rent konkret bör göra för att göra varandra bra. För den enskilde spelaren kan det också ha handlat om att diskutera vad man behöver göra på träningarna hemma i klubblaget för att komma så väl förberedd som möjligt till mästerskapet. Arbetet sker utefter tre ståndpunkter: säkerställa att nästa aktion är så bra som möjligt, förbättra varandra genom coachning och positiv feedback samt att skapa ett effektivt ledarskap genom samarbete.

En del av arbetet sker också med förbundskaptenen och resten av ledarteamet, med syfte att skapa ett effektivt ledarskap. Under mästerskapet kommer ca 20 ledare att vara med. Det ställer höga krav på att även dem kan arbeta tillsammans för att få ut maximalt av spelarna. Ledarteamet vill skapa ett klimat där spelarna är delaktiga, delar sina synpunkter för att därigenom skapa motivation. I en av intervjuerna lyfter Daniel Ekvall fram en av Jannes styrkor som ledare – hans förmåga att bibehålla en dialog med samtliga spelare och därigenom få alla att känna sig delaktiga och att de bidrar oavsett om man är startspelare eller ej.

Sveriges VM-turnering startade med en vinst mot Sydkorea. Segern innebar första vinsten i en öppningsmatch på 60 år. Det var ett resultat av hårt arbete men också mental träning. Lagkaptenen Andreas Granqvist menar att gruppens tillit till varandra är en stark bidragande orsak till att truppen kommer väl förberedda till turneringen.

Som sagt är det kvartsfinal som väntar på lördag. På den andra planhalvan står England. Ett lag som också har beskrivits ha sammanhållning som en nyckel i sin framgång. I den engelska truppen finns en genuin känsla av samhörighet, där relationerna i laget betonas. Samtidigt är det en trygg miljö, där spelarna vågar ta risker och vara sårbara inför varandra. Relationer av hög kvalitet kommer vara av stor betydelse för alla lag som försöker prestera under en stor turnering.

Utifrån att både England och Sverige framställs som två lag där sammanhållningen är en styrka blir lördagens match än mer intressant. Förhoppningsvis är den svenska sammanhållningen starkare, och att Sverige kommer att stå som segrare.

Om du vill läsa artiklarna i sin helhet

https://www.fifa.com/worldcup/news/psychologist-shares-secrets-to-swedish-success?_branch_match_id=537640974183180290

http://tyngre.se/podcasts/tyngre-traeningssnack/foermaagan-att-kunna-prestera-aeven-naer-man-kaenner-negativa-kaenslor/

https://www.smh.com.au/sport/soccer/fifa-world-cup-2018/sweden-s-sports-psychologist-faces-big-job-before-mexico-game-20180625-p4znh4.html

https://theconversation.com/how-to-build-a-winning-team-spirit-at-the-world-cup-98421

https://www.fifa.com/worldcup/news/how-sweden-ended-a-60-year-drought?_branch_match_id=537640974183180290

https://www.fifa.com/worldcup/news/andersson-brings-back-the-team-ethic

SVT gjorde även en miniserie om landslagets sammanhållning, i sann Mästarnas Mästare-anda. Titta gärna på den om du vill ha mer insyn i hur landslaget förberett sig inför VM.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

Idrottspsykologi

Ny samarbetspartner

Vet du hur dina idrottare mår? Hjälp oss hjälpa dig – att hjälpa dem – gratis! Borg Idrottspsykologi har inlett ett samarbete med företaget Happy Index, med syfte att stärka idrottande ungdomars välmående. Unga idrottare Läs mer…

Bokrecension

Bokrecension – Ljubomir Vranjes

Ljubomir Vranjes: Jag vill bara vinna – Albinsson, C. & Schälin, E., 2017. Ljubomir Vranjes var under sin karriär en del av det framgångsrika svenska handbollslandslag, även kallat ”Bengan Boys”, som bland annat vann EM- Läs mer…

Idrottspsykologi

Idrottens karriärövergångar, del 2.

Att hantera en karriärövergång I det första inlägget om karriärövergångar, pratar vi om att en karriärövergång är något som ställer krav på dig som idrottare. Det är en utmaning som behövs hanteras för att fortsätta kunna prestera. Läs mer…