Idrottens karriärövergångar

En idrottskarriär startar då en individ påbörjar sin första idrottsaktivitet och pågår tills dess att individen avslutar sitt idrottande. Under denna period förekommer ett antal övergångar, inom idrottspsykologin kallade karriärövergångar. Dessa övergångar är naturliga och en självklar del av samtliga idrottskarriärer. Karriärövergångarna innebär att idrottare stöter på nya krav som behöver hanteras för att framgångsrikt kunna gå vidare i idrottskarriären eller livet i stort. Vissa karriärövergångar är förutsägbara medan andra tvingas fram av en oförutsägbar händelse. I detta och nästkommande inlägg kommer jag behandla just idrottens karriärövergångar. Jag kommer bland annat behandla vad karriärövergångar är samt lyfta några saker att tänka på antingen när du själv eller någon du känner står inför en karriärövergång.

En karriärövergång är…

…”en företeelse, eller utebliven företeelse, som resulterar i en förändring av de antaganden man har om sig själv och omvärlden, vilket kräver en motsvarande förändring i eget beteende eller relationer med andra” (Schlossberg, 1981, s.5; i Fallby, 2004).

Karriärövergångar innefattar inte bara övergångarna inom en idrottskarriär utan även en av de största, att gå från en idrottslig karriär till en civil sådan. Med idrottens karriärövergångar följer ett antal krav och förutsättningar, relaterade till såväl träning och tävling, som kommunikation och livsstil. Idrottare behöver hantera dessa krav för att fortsätta vara framgångsrika inom idrotten, eller för att anpassa sig till ett liv efter idrottskarriären. Samtidigt kan dessa krav skapa  en osäkerhet hos många idrottare.

Flertalet av idrottens karriärövergångar är förutsägbara och uppstår i relativt bestämda perioder i karriären. En del karriärövergångar ligger även i linje med individens biologiska, psykosociala samt kognitiva utveckling. De två tydligaste övergångarna är den från junior till senior samt den vid avslutande av idrottskarriären. Dessa karriärövergångar är ofta större och kommer att inträffa med relativt stor säkerhet. Det gör det möjligt att i stor utsträckning förbereda sig, för att på ett mer framgångsrikt sätt hantera dem.

Det finns också de karriärövergångar som är svårare att förutse då de orsakas av specifika situationer i karriären eller livet i stort. Dessa karriärövergångar är mer överraskande. Samtidigt är de ofta förknippade med oförutsedda situationer, exempelvis misslyckande under en turnering, en skada, att bli petad eller att byta tränare/lag.

Det kan även vara så att flera övergångar i olika delar av livet kan överlappa varandra, vilket kan skapa problemfyllda och jobbiga livssituationer för idrottaren. Ett exempel skulle kunna vara att i samband med studenten samtidigt råka ut för en skada. För många kan det vara tufft att genomgå en karriärövergång, medan andra hanterar liknande situation smärtfritt. Karriärövergångar innebär ofta nya erfarenheter och lärdomar, även om de är jobbiga att ta sig igenom. Det är viktigt att komma ihåg att ingen karriärövergång är den andra lik och att alla individer hanterar dem olika.

Karriärövergångar är alltså något som alla idrottare ställs inför. Vissa övergångar går i större utsträckning att förutse, medan andra kommer som en överraskning. Gemensamt för samtliga övergångar är att de kännetecknas av krav, utmaningar och problem, som idrottaren kan upplevas som väldigt tufft. I min egna elitidrottskärriär var de tre mest konkreta övergångarna; steget från junior till senior, en långtidsskada, samt övergången till en civil karriär som kom mycket tidigare än vad jag hoppats på.

Hur man som idrottare bäst hanterar en karriärövergång är som sagt individuellt. Det beror bland annat på vilken typ av karriärövergång det gäller och idrottarens specifika situation. De mer förutsägbara karriärövergångarna kan vara lättare att förbereda sig för, vilket ökar sannolikheten för en framgångsrik karriärövergång. Av naturliga skäl är det inte möjligt att i samma utsträckning förbereda sig för de oförutsägbara karriärövergångarna. Med det sagt så finns det fortfarande mycket en idrottare kan göra när en oförutsedd karriärövergång väl dyker upp. I mitt nästa blogginlägg kommer jag att titta närmare på detta och ge konkreta tips på hur man kan hantera olika typer av karriärövergångar.

Vill du veta mer?

Nyligen var det ett kort inslag i radiosporten, med docent Henrik Gustafsson som forskar vid Karlstad Universitet, kring övergången från junior till senior i fotboll. Lyssna på inslaget här. Vill du istället läsa om forskningen, kan du göra det här.

Referenser

Alfermann, D. & Stambulova, N. (2007). Career Transitions And Career Termination. I G. Tenenbaum, & R. C. Eklund (Red.), Handbook Of Sport Psychology (S. 712 -736). New York: Wiley.

Fallby, Johan (2004). Guiden Till Idrottspsykologisk Rådgivning. Stockholm: Sisu Idrottsböcker.

Fallby, J. (2006). Spelarutveckling – Ett Helhetsperspektiv. Solna; Svenska Fotbollförlaget.

Stambulova, N. (1994). Developmental Sports Career Investigations In Russia: A Post-Perestrojka Analysis. The Sport Psychologist, 8. 221-237.

Stambulova, N., Alfermann, D., Statler, T. & Coté, J. (2009). ISSP position stand: Career development and transitions of athlets. International Journal of Sport and Exercise Psychology, 7, 395-412.

Taylor, J., & Ogilvie, B. (2001). Career transitions among athletes: Is there life after sports? I J.M. Williams (Red.), Applied sport psychology: Personal growth to peak performance (4e uppl.) (s. 480-496). Moutain View, CA: Mayfield

Wylleman, P., Alfermann, D., & Lavallee, D. (2004). Career transitions in sport: European perspectives. Psychology of Sport and Exercise, 5, 7-20.

Myllemann, P., & Lavallee, D. (2004). A developmental perspective on transitions faces by athletes. I M.R. Weiss (Red.), Developmental sport and exercise psychology: A lifespan perspective (s. 503-523). Morgantown: VW: Fitness Information Technology.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

Idrottspsykologi

Ny samarbetspartner

Vet du hur dina idrottare mår? Hjälp oss hjälpa dig – att hjälpa dem – gratis! Borg Idrottspsykologi har inlett ett samarbete med företaget Happy Index, med syfte att stärka idrottande ungdomars välmående. Unga idrottare Läs mer…

Bokrecension

Bokrecension – Ljubomir Vranjes

Ljubomir Vranjes: Jag vill bara vinna – Albinsson, C. & Schälin, E., 2017. Ljubomir Vranjes var under sin karriär en del av det framgångsrika svenska handbollslandslag, även kallat ”Bengan Boys”, som bland annat vann EM- Läs mer…

Idrottspsykologi

Idrottens karriärövergångar, del 2.

Att hantera en karriärövergång I det första inlägget om karriärövergångar, pratar vi om att en karriärövergång är något som ställer krav på dig som idrottare. Det är en utmaning som behövs hanteras för att fortsätta kunna prestera. Läs mer…